NYHETSBREV – Arkiv – 4:2022

Publicerat 2022-11-30 – PDF

I. Nicolas Lunabba på Nav den 6:e december

Nu är det dags för årets mottagare av Hillesgårdspriset Nicolas Lunabba att komma till Nav. Nicolas är en extraordinär person. En första aning om detta fick den stora allmänheten genom hans sommarprogram. Och i år har hans synnerligen läsvärda bok Blir du ledsen om jag dör? publicerats och uppmärksammats stort.

En liten del av den uppmärksamheten stod Hillesgårdspriset för. Och juryns motivering löd: ”Nicolas Lunabba får 2022 års Hillesgårdspris för medmänsklighet och mod för att han i samverkan med sina kollegor katalyserat framväxten av och leder den dynamiska utvecklingsmiljön Helamalmö. Den är en bred samhällstransformerande kraft i jämlikhetens och rättvisans tecken genom att primärt vända sig till ungdomar i utsatta områden och stödja och stärka deras tilltro till sin inneboende förmåga att skapa ett gott och konstruktivt liv tillsammans med andra.”

Evenemanget på Nav den 6:e december kommer att ha formen av ett scensamtal som spelas in som ett liveavsnitt av podden I fjärilens tid. För er som inte noterat denna utmärkta podds existens vill jag bara kort nämna att den drivs av mig och min vän och kollega Fredrik Lidman. När vi inte står för snacket helt själva bjuder vi in gäster. Och Nicolas är alltså vår gäst vid inspelningen på Nav.

På Facebook skrev jag för några dagar sedan följande om det här evenemanget:

Såg just att min vän Fredrik Lidman skrev något klokt när han påminde om att han och jag skall samtala med Nicolas Lunabba på Nav den 6:e december. Vi kör helt enkelt ett liveavsnitt i vår podd I fjärilens tid. Fredrik skrev att samtalet kommer att kretsa kring “hur man kan vara kreativt skapande i svåra samhällsfrågor”. Vi brukar ju följa flödet i samtalen med våra poddgäster, men jag kände direkt att Fredrik var något viktigt på spåren när han skrev det där. Nicolas fick ju nyligen Hillesgårdspriset för sitt arbete med Helamalmö och en aspekt av detta arbete handlar ju om att inte i första hand fokusera på missnöje och kritik mot t.ex. politiker för att de inte har löst problemen som man upplever, utan att man själv tar högst konkret itu med situationen. Ungefär som våra tidiga folkrörelser gjorde innan de blev institutioner i det befintliga samhället. Från vårt poddperspektiv finns det mycket intressant med denna hållning. Vi har ju valt namnet I fjärilens tid för att vi ser hur det som skapats med larvlogiken är i full kris. Och att instinkten hos de flesta verkar vara att det gäller att till varje pris rädda detta. Men Fredrik och jag tänker att larvkrisen inte handlar om att försöka rädda larven utan om att dansa med, kreativt, klokt och medmänskligt, i de transformationsprocesser som gör att en ljusare framtid, en fjärilsframtid, kan bryta fram ur larvtumultet. Detta är alltså frågor som vi helt säkert kommer att diskutera med Nicolas Lunabba. Så skaffa dig biljett till detta evenemang genom att klicka dig vidare nedan. Det kommer att bli en högintressant kväll!

II. Våga välja nya vägar: så in i själen

Fick häromdagen av en händelse veta av Agneta Sjödin och det hon kallade ”guldkornen” i vårt poddsamtal i hennes podd Så in i själen letat sig in i hennes nya bok. Det gladde mig förstås. Jag tyckte ju att det var ett fint samtal oss emellan så bokspridning av ”guldkornen” kan säkert vara motiverad. Jag har ännu inte läst boken, men ett ex lär vara på väg till mig. Så när julefriden närmar sig så sätter jag mig förmodligen i läsfåtöljen med Agnetas bok som har titeln Våga välja nya vägar: så in i själen.

förlagets hemsida beskrivs den så här:

Hur hittar man rätt i livet när man känner sig vilsen? Hur hittar man styrka, mod, sin egen sanning och blir lycklig på riktigt? Svaren finns inom oss, i våra själar.

I hela sitt liv har Agneta Sjödin varit en sökare, med ett stort intresse för andlighet och personlig utveckling. I sin nya bok Våga välja nya vägar berättar Agneta öppet och ärligt om de insikter och de val som har förändrat hennes liv. Agneta beskriver sin egen livsresa: hur hon, som var beroende av yttre bekräftelse lyckades bryta sina negativa mönster, hitta sin självkänsla och bygga upp en kärleksfull relation till sig själv.

Agneta skriver bland annat om hur hennes otrygga barndom länge påverkade hennes relationer som vuxen. Hon berättar om hur hon fann sin feminina kraft och om själsresor under hypnos.

I succépodden Så in i själen har Agneta intervjuat en rad kända och okända på temat själen och här delar hon generöst med sig av sina egna och andras insikter och de verktyg som fungerat. Som läsare får du lära dig att ställa de viktiga frågorna som kan göra dig modigare, mer sann och komma närmare dig själv och din själ. Förhoppningsvis hjälper de dig på din egen andliga resa och till en ännu starkare inre kontakt för att hitta och bygga upp en bra och kärleksfull relation till dig själv.

Våga välja nya vägar är en fristående fortsättning på Agnetas förra bok Så in i Själen. Det är mer än en bok om personlig utveckling Våga välja nya vägar är en utforskande, inspirerande och reflekterande bok för alla på den inre resan. En bok för alla som längtar efter något mer i livet och som vill lära känna sig själva på djupet för den viktigaste resan börjar inom dig i djupet av din själ.

Agneta Sjödin, född 1967 i Hudiksvall, är en av Sveriges mest folkkära tv-profiler. Hon slog igenom i tv-programmet Tur i kärlek på 90-talet och har medverkat i program som Fångarna på fortet, Let’s dance och Bingolotto. Hon har också skrivit en rad hyllade romaner och faktaböcker, bland dem En kvinnas resa (2008), Ett ljus i mörkret (2010), Från hjärtat inspiration, hälsa, träning och förändring (2017), Drömdagboken (2018) och Så in i själen (2021). Sedan 2020 leder Agneta succépodden Så in i Själen, där hon intervjuar kända och okända gäster på temat själen.