Jonas Himmelstrands recension

Karl-Erik Edris upphör aldrig att imponera. Hans tidigare böcker, Den vise VD:n och Oanade möjligheter, har fått stående ovationer i Strategier. Nu kommer han ut med en ny lika enastående bok … men vad går det ut på egentligen – livet alltså – en högst seriös bok om livets mening.

Boken är skriven i lättläst skönlitterär form. Vi får möta den alltid kunnige, kloke och skarpsynte konsulten Johannes Funt. Han ger ett spännande tvådagars seminarium med Ulrika, en utbränd barn- och ungdomspsykiater och Dan, en fabrikschef som blivit ombedd att mjölka sin fabrik på pengar och sedan lägga ner den. Bägge har kommit till en livskris och undrar vad som är meningen med livet.

Vägen visas genom att blicken lyfts ordentligt – ja miltals – ovanför vardagsperspektivet. Med idéhistoria, filosofi, psykologi, religion och mystik får Ulrika och Dan – och läsaren – en stadig grund att se sig själv i ett större sammanhang, vilket erbjuder nya möjligheter.

Något som utmärker Edris böcker är att hans bilder aldrig känns begränsande. Inte ens i detta ämne. Man häpnar över författarens djup och vidsynthet.

… men vad går det ut på egentligen – livet alltså utmanar vår syn på livet, vår civilisation, religion, vetenskap, ledarskap – ja allt. Boken har starka argument presenterade med stor skärpa – boken har kraft nog att sätta även skeptiker i gungning.

Vill du hitta mer mening i ditt liv? Med stor sannolikhet hittar du svar i … men vad går det ut på egentligen – livet alltså. Läs den! Du kommer att bli en ny människa med en ny syn på livet.

Jonas Himmelstrand

(recensionen publicerad i Fortbildningsbrevet Strategier nr. 498, 5 april 2004 – http://www.strategier.se/)