Intervju i P1:s Samtal pågår

Pelle Lindblom intervjuade mig i Samtal pågår för snart 10 år sedan. Det blev en bra intervju. Faktum är att den fortfarande är aktuell. Och den kan avlyssnas här.

När jag idag (7 feb 2011) bläddrade i gamla papper hittade jag en radiokrönika som jag alldeles hade glömt. Den är skriven av Bobo Scheutz och publicerad i SvD när det begav sig. Den passus som handlar om intervjun med mig i Samtal pågår lyder som följer:

Det är befriande att möta människor som vågar. I veckans Samtal pågår i P1 framträdde en person som vågar gå sin egen väg för att behålla känslan av frihet. Näringslivskonsulenten Karl-Erik Edris är, trots sin funktion som rådgivare inom företagsamheten, kritisk mot vår tids ekonomism.

Han hoppade av en forskarkarriär inom universitetsvärlden och satte sig som spärrvakt i tunnelbanan i Stockholm. Där har många akademiker i perioder tillbringat viss tid, men knappast 20 år som Karl-Erik Edris. Han berättade att han såg det som ett kulturstipendium som gav honom möjlighet att tänka och skriva. Han upplevde spärrvaktskuren som en medeltida klostercell.

Hans syn på vårt ekonomiska system är starkt kritisk. Han menar att kapitalismen har samma framtid som den totalitära kommunismen och således är på väg mot sin egen undergång. Chefslöner i mångmiljonklassen är att betrakta som rån och det är klokare att samla på gyllene ögonblick är på pengar, menar han.

Det vore spännande att få höra mer om och av denne märklige man. Förmodligen skulle han till exempel bli en spännande sommarpratare. Man välkomnar honom åter i etern.