NYHETSBREV – Arkiv – 5:2021

(Publicerat 2021-09-16) – PDF

I. Hopp mot alla odds – föredrag på Hillesgården 17 november

Förra hösten satte pandemin stopp för det föredrag som var planerat att jag skulle hålla på Hillesgården. Men i år ser det bättre ut. Så tanken är att jag med början klockan 19.00 skall hålla ett föredrag onsdagen den 17 november med titeln Hopp mot alla odds.

Föredraget presenteras så här på Hillesgårdens hemsida:

Visst kan man tro att det är på väg åt skogen för både gamla Sverige och världen om man som god medborgare läser tidningar, lyssnar på radio, ser på TV och följer debatten i sociala medier. Det finns nästan ingen hejd på farhågorna, missnöjet och ilskan. Men Karl-Erik Edris har satt Hopp mot alla odds som titel på sin föreläsning för att han är hjärtligt trött på allt missmod och alla undergångsstämningar.

Problem som behöver hanteras bättre finns det förstås gott om. Men inte är man som klokast när man är arg, misstänksam och pessimistisk. Som Karl-Erik ser på saken har vi människor en väldig konstruktiv och skapande kraft. Men vi måste tro på oss själva och ta fasta på våra bättre sidor. Gör vi det så har vi all anledning att hoppas på en ljus framtid.

Så missa inte det här tillfället att ta del av Karl-Eriks tänkvärda och inspirerande perspektiv på vår tid.

Föredraget börjar som sagt 19.00. Och all praktisk information om biljettköp och möjligheten att från klockan 17.00 äta långstekt kål- och löksoppa finns på hemsidan. Och känner du inte till hur man hittar till Hillesgården så kan du klicka här.

II. Två nya avsnitt i podden I fjärilens tid

Sedan jag sist berättade om podden I fjärilens tid har två avsnitt tillkommit. Det nionde avsnittet publicerades 18 augusti och i det samtalar Fredrik Lidman och jag med Anders Kompass som är f.d. FN-tjänsteman och ambassadör. Vi har gett samtalet titeln Att stå upp för sanningen, och presenterar det så här på hemsidan och den nya Facebooksidan.

Anders Kompass tilldelades 2016 års Hillesgårdspris för medmänsklighet och mod efter att han som hög FN-tjänsteman haft modet att stå upp för sanningen och slå larm när FN-soldater utsatte barn för sexuella övergrepp. Vi utforskar i ett nära samtal vad som har format honom i livet till att kunna stå fast även när det blåser upp rejält.

Det tionde avsnittet publicerades 14 september och i det samtalar Fredrik och jag med ingen mindre än Klas Hallberg. Klas är en prisbelönt föreläsare (t.o.m. utsedd till en av världens 9 bästa) och författare. Klas och jag har haft lite kontakt genom åren sedan han helt överraskande slog mig en signal när han hade läst min bok I ett annat ljus. Och nu blev det alltså dags för ett poddavsnitt som fått titeln Det höll på att gå helt åt pipan…, och vi presenterar innehållet så här:

Klas berättar om en intensiv smärtpunkt som ung vuxen, som genom hans val kom att bli en vändpunkt. Sedan dess har han arbetat intensivt och konsekvent för att få sitt medvetna jag att lyssna in och följa det svårfångade inre jag som finns bortom språket och dess fyrkantigheter. Den solide fjärilsarbetarens obändiga tro på människan och kraften i hennes bättre sidor har ofta sin grund i den här typen av inre arbete.

III. Tre nya samtal mellan mig och Pelle Lindblom

Uppenbarligen har varken Pelle Lindblom eller jag tröttnat på att sitta framför två kameror och samtala improviserat kring olika aktuella teman. Sedan jag sist berörde våra samtal i ett nyhetsbrev har tre nya tillkommit. Så nu finns det faktiskt åtta sådana här samtal. De finns lätt tillgängliga på min hemsida, på Pelles YouTubekanal Mitt öga och på hans hemsida där man också kan ladda ner dem som podd ifall man bara vill lyssna.

Titlarna och Pelles presentationer av de tre nya samtalen är som följer:

Skylla på maktstrukturer hjälper inte – (publicerad i juni 2021).

Karl-Erik Edris, filosof och författare, i samtal med Pelle Lindblom om deplatformeringar, nyspråk och andra trender i postmoderniteten. Börjar vi tröttna på alla transcendentala turer?

Tysta sin motståndare är högst odemokratiskt – (publicerad i augusti 2021).
Karl-Erik Edris, filosof och författare, i ett samtal med Pelle Lindblom som börjar med varför Afghanistans armé gick upp i rök…och via ”diversity training” och andra insatser för att åstadkomma ”rättänkande” leder vidare till ståndpunkten att en levande demokrati kräver en respektfull och konstruktiv dialog.

Gud, meningen med livet och alltihop – (publicerad i september 2021).
Karl-Erik Edris, filosof och författare, i ett samtal med Pelle Lindblom som har svårt att läsa med i Svenska kyrkans trosbekännelse. Inte för att det börjar ryka ur öronen, utan för att det känns mer som ett politrukdokument än en deklaration om tro. Ryka ur öronen tycks det göra mer på ateisterna. Trots det – människan tycks vara en religiös varelse – vare sig hon vill det eller inte. Även gudsförnekare.

IV. Banbrytande ledarskap

Eftersom det fortfarande finns några platser kvar vill jag påminna om att vi inom Hillesgårdsakademin nu erbjuder en ny omgång av Banbrytande ledarskap.  

På hemsidan beskriver vi programmet på följande sätt:

Banbrytande Ledarskap är ett ledarskapsprogram där du får inspiration och perspektiv som hjälper dig att hitta den balans mellan medmänsklighet och målmedveten kraft, som gör att du kan skapa det förtroende som frigör medarbetarnas kreativitet och vilja att göra sitt bästa.

Det finns förstås mycket mer att läsa om kursinnehållet på hemsidan utöver att det finns anmälningsmöjligheter inklusive uppgifter om kursdatum (det blir digital uppstart den 6 december 2021, 13.00-17.00) och andra praktiska ting.