Nyhetsbrev – Arkiv – 5:2003

(Publicerat 2003-12-19)

När jag satte mig ner för att skriva detta nyhetsbrev tänkte jag om er mina kära läsare att ni har väl vid det här laget blivit så vana vid att mina nyhetsbrev innehåller tämligen långa och vindlande analyser av olika världspolitiska och andra spörsmål att ni inte förväntar er att det bara skall komma ett ynka litet kort nyhetsbrev. Men nu blir det så, för min höst har inte lämnat utrymme för något nyhetsbrevsskrivande. Och dessutom är ju min utlovade årliga kvot av fyra nyhetsbrev faktiskt fylld.

Detta extra nyhetsbrev, gör emellertid skäl för namnet. Det innehåller nämligen tre nyheter. Och den första kan för den intresserade så småningom bli en rejäl kompensation för uteblivna nyhetsbrevsreflektioner.

I. En ny bok

I mitt förra nyhetsbrev skrev jag att “jag har hamnat i ett gruvhål av koncentration som i bästa fall leder till en ny bok”. Och jag lovade också att återkomma ifall skrivandet skulle leda till en bokutgivning och inte bara resultera i ett manus för skrivbordslådan eller papperskorgen.

Häromdagen skingrades så alla osäkerheter på denna punkt. Det blir en bok! Min femte. Och den fjärde som ges ut av Caduceus Förlag AB (www.caduceus.se). Utgivningen sker i samarbete med en sponsor, nämligen Hillesgården, en kurs-, konferens- och rekreationsanläggning i Norra Skåne (www.hillesgarden.se).

Även denna gång är boken ett resultat av mitt tjuvlyssnande på konsulten Johannes Funt. Under ett par dagar för han samtal om de djupaste ting med en fabrikschef som har kommit in i en rejäl karriärkris och en kvinnlig läkare som har arbetat sig själv över gränsen till det som i dagligt tal kallas utbrändhet.

Utöver detta kan jag bara säga att utgivningen förhoppningsvis sker i mars, även om inget ännu är slutgiltigt bestämt. Och så är förstås boktiteln klar, och den lyder … men vad går det ut på egentligen – livet alltså

Jag återkommer med mer information om boken, inklusive dess pris, i senare nyhetsbrev. Dessutom bör jag väl nämna att om du hör till gruppen recensionsskrivare och därför är intresserad av ett recensionsex så hör gärna av dig direkt så skall jag se till att du får ett dylikt så fort boken kommer från trycket.

II. En gammal bok

Under året har det faktiskt varit en liten rörelse i det amerikanska projektet. Utgivningen av Den vise VD:n under titeln The Enlightened Executive: Conversations on Corporate Citizenship har ju stått stilla i åratal av olika olyckliga omständigheter relaterade till min förläggares bekymmer. Jag har emellertid slutit en överenskommelse med honom med innebörden att jag under vissa villkor är fri att söka en ny förläggare. Detta sökande har inte ännu krönts med framgång, men hoppet om att så skall ske finns fortfarande.

III. En utbildningshalvdag på Ragn-Sells Miljökonsult AB

Torsdagen 22 januari arrangerar Ragn-Sells Miljökonsult AB (Hammarbacken 4 A, Sollentuna) en utbildningshalvdag som vänder sig till alla som arbetar med miljö, kvalitet och arbetsmiljö. Temat är “kommunikation + socialt ansvar = engagemang”. Seminariet är kostnadsfritt. Anmälan sker senast 12 januari 2004 till info.rsm@ragnsells.se

Programmet är som följer:

Torsdagen 22 januari 2004

KL 0800 Frukost samt registrering

KL 0830 VD inleder dagen
Göran Svensson, VD Ragn-Sells Miljökonsult AB.

KL 0845 Hur motiverar man sina medarbetare i miljöarbetet?
Mats Sundbom, Vattenfall Support AB. Mats har erfarenhet av att skapa ett engagerat arbete med ledningssystemet bland sina medarbetare. Vad har Mats gjort för att lyckas?

KL 0945 Kommunikation som motivations- och engagemangskapare
Ulf Palmqvist, produktområdesansvarig på RSM AB. Ulf har mångårig erfarenhet av utbildning från bl.a. ÅF och Det Naturliga Steget. Ulf berättar om RSM AB:s sätt att se kommunikation som medel att lyckas med hållbarhetsarbetet.

KL 1015 Kaffe och frukt

KL 1030 Corporate Citizenship vad är det?
Karl-Erik Edris. Författare till boken “Den vise VD:n”. Karl-Erik är en av Sveriges mest eftertraktade föreläsare kring social hållbarhet. Hör Karl-Erik berätta, hur han ser företagets roll i detta.

KL 1145 Dagen avslutas.
Göran Svensson, VD Ragn-Sells Miljökonsult AB.