NYHETSBREV – Arkiv – 3:2023

(Publicerat 2023-12-23) – PDF

I. Daniel Schmachtenbergers tankevärld

För er som inte bekantat er med Daniel Schmachtenberger tänkte jag ge ett inledande tips. Det jag tänker på är Chris Martenson och hans Crash Course som kom för många år sedan och som ger en enkel och pedagogisk bild av en hel del av de bekymmer mänskligheten har manövrerat sig in igenom sitt sätt att tänka och agera. Martensons kurs finns tillgänglig här i form av c:a 25 filmer där de flesta är mellan 10-15 minuter.

Den här kursen är alltså på sätt vis en introduktion till Schmachtenberger i den meningen att Schmachtenberger är minst lika insatt i problemen för mänskligheten som någonsin Martenson, och att det kan vara en fördel att känna till detta så att man inte dyker alldeles oförberedd in i Schmachtenbergers tankevärld. Men det är klart att det inte är något krav att först lyssna på Martenson.

Schmachtenberger är dessutom en helt annan typ av tänkare än Martenson. Hans perspektiv är mycket bredare än Martensons, hans humanistiska bildning långt djupare och hans snabbtänkta och blixtrande analyser lyses då och då upp av en andligt färgad, vemodig och djupt bekymrad medkänsla inför människan och hennes odyssé på planeten jorden. Från mitt perspektiv är det i varje fall en odelad fröjd att lyssna på denne briljante man. Jag rekommenderar alltså helhjärtat lyssning på Daniel Schmachtenbergers utläggningar kring mänsklighetens predikament.

Man kan då t.ex. inleda med hans brandtal på Norrskens stora konferens i höstas. Det finns här:

Känner man att det smakar mer så finns en utmärkt fördjupning i form av hans och Nate Hagens samtal i Nate Hagens podd The Great Simplification. Spellistan finns här.

För den som tycker att dessa problemanalyser kan bli en smula tyngande så finns det ett samtal mellan Daniel Schmachtenberger, Iain McGilchrist och John Vervaeke som är ett försök att fånga upp och fördjupa känslan av smärta inför mänsklighetens befarade utvecklingsbana i en djuplodande civilisationskritisk  och civilisationstransformerande reflektion som väcker aningar av hopp. Detta djupt bildade samtal finns här.

Och skulle man i det här läget vilja lyssna på något som i varje fall på ytan är mer lättsamt, men ändå på sitt sätt berör samma problematik så rekommenderar jag följande poddsamtal mellan Amit Paul och mig själv.

II. Poddtips – Amit Paul och jag

Amit Paul och jag samtalade för ett tag sedan och det blev ett avsnitt i hans podd World of Wisdom. Det fick titeln Karl-Erik Edrishands on, personal approaches to change and decentering grand narratives. Och Amit beskriver avsnittet så här:

“Karl-Erik Edris is an author, thinker and educator on the topic of leadership. We took a deep dive into the why grand narratives are probably not what we need right now, why life is probably about revealing your own stupidity to yourself and how the state of the world right now is probably not something we did wrong, rather just something we need to pay attention to so we can get it right. This is a wonderful conversation with one of the deepest thinkers and optimists I’ve encountered. Enjoy!”

Du kan lyssna på det här avsnittet överallt där poddar finns, t.ex. här eller på min hemsida.