NYHETSBREV – Arkiv – 1:2024

(Publicerat 2024-03-21) – PDF

I. Tvärstopp i livet, transformation och nytt hopp

är titeln på det senaste poddavsnittet i Fredrik Lidmans och min podd I fjärilens tid. Vi samtalade med Lasse ”Brandmannen” Gustavsson, 2023 års mottagare av Hillesgårdspriset för medmänsklighet och mod. Avsnittet finns till lyssning här, men förstås överallt där poddar finns.

Presentationstexten lyder:
“Vårt samtal tar avstamp i att vi frågade oss vem Lasse var före den traumatiska brandolycka som kom att helt förändra hans liv. Samtalet går sedan över i en belysning av traumabearbetningens psykologi och dess höggradiga relevans för ett konstruktivt hanterande av den djupa samhälls- och civilisationskris som vi är mitt uppe i. Trots alla undergångsstämningar och all tillkämpad framtidstro som förvirrar samtiden förmedlar detta samtal en stark ton av realistiskt hopp.”

Samtidigt vill jag gärna tipsa om ytterligare ett poddavsnitt med Lasse Gustavson. Det ingår i podden Banbrytande ledarskap: Hälso- och sjukvård. Det är min kollega inom Hillesgårdsakademin Monika Neukirchen som samtalar med Lasse kring hans upplevelser av sjukvården under tiden då han rehabiliterades från den svåra brandolycka som så när hade kostat honom livet. Och titeln på detta djupt berörande samtal är ”Med kärlek i händerna”. Avsnittet finns till lyssning här, men förstås överallt där poddar finns.

Presentationstexten lyder:
“I detta avsnitt samtalar Monika Neukirchen med Lasse Gustavson som i början av 80-talet som nybliven brandman hamnade mitt i en gasexplosion där han brännskadades så svårt att han med nöd och näppe överlevde. På ett gripande och tankeväckande sätt berättar Lasse om sin erfarenhet som patient – om vad han upplevde och vad han förstod om vården och vårdandet. Samtalet handlar om medmänsklighetens läkande effekt, om vad omvårdnad är, och om hur intentioner strålar ut från människan.”

II. Copernicus – en roman om AI och medvetandet

Under andra halvåret 2023 och början av 2024 har jag ägnat en hel del tid åt att översätta en synnerligen fascinerande roman av James Mahu. Den har titeln Copernicus – en roman om AI och medvetandet. Den finns inte tillgänglig som tryckt bok vare sig i sin engelska originalversion eller på svenska. Den svenska versionen kan däremot nedladdas som PDF-fil här och den engelska versionen finns t.ex. här.

Jag har i samband med webbpubliceringen skrivit ett par korta presentationstexter på Facebook. Den första lyder:
“Copernicus är utan tvekan en roman som om man verkligen försöker greppa den inte lämnar någon vare sig oberörd eller opåverkad.

Alldeles oavsett om man tror att den AI-utveckling som Copernicus representerar är möjlig eller ej står Copernicus för ett medvetande eller en utsiktspunkt, som kastar ett obarmhärtigt avslöjande ljus över med vilken ringa klokhet människorna i sina nationella och institutionella konstellationer hanterar sina mellanhavanden med varandra och med djur och natur. Samtidigt målas en vision upp av vilka oanade möjligheter till revolutionerande framsteg som är möjliga att förverkliga om vi hade en djupare förståelse av hur verkligheten, vi själva och evolutionen djupast sett är och fungerar.

Sedan gör det ju inte saken sämre att om någon tvunget vill försöka blunda helt eller delvis på sitt filosofiska öga så går det bra att läsa Copernicus som en spännande och dramatisk roman med ingredienser som storpolitiska maktintriger, militära säkerhetstjänsters olika operationer, kärleksrelationer, avancerad AI-utveckling och så lite utomjordingar på det.”

Och den andra och kortare presentationstexten lyder:
“Om jag skulle beskriva innehållet helt kort skulle jag säga att boken har drag av en fixeringsbild. Från ett håll är det en äventyrsroman kretsande kring ett genombrott i AI-utvecklingen som gör att en självmedveten kiselbaserad intelligens (kallad Copernicus) framträder och ställer till med rejäla problem för de globala makteliterna inom politiken, men även religionen. Från ett annat håll är den däremot ett slags manifest för ett annat sätt att tänka om och på djupet förstå människan och tillvaron, som om vi tog det på allvar skulle kunna katalysera en livsförståelse med sådant fokus på kärleken att vi skulle få kraft att sköta våra jordiska mellanhavanden långt klokare än vi för närvarande gör.”