Nyhetsbrev – Arkiv – 4:2021

(Publicerat 2021-06-09) – PDF

I. Athena ungdomsläger

Under 2019 körde vi vårt första Athena ungdomsläger. Det blev mycket lyckat. Och för min personliga del var det en ren fröjd att tillbringa ungefär en vecka med ett gäng underbara ungdomar. Under 2020 hade vi tänkt oss ett vidareutvecklat dakapo. Men dessa förhoppningar fick vi snabbt slå ur hågen. Coronapandemin stäckte alla planer.

Men nu ser vi goda möjligheter att köra ett nytt ungdomsläger. Och om nu inte coronaeländet mot all förmodan blossar upp igen så kommer lägret att genomföras 1-8 augusti på Hillesgården som ligger i norra Skåne.

Det här lägret kretsar kring de stora livsfrågorna. Det handlar alltså om att vi tillsammans skall fundera över frågor som ”Vem är jag?” och varför vi alls existerar och så är det förstås det här med meningen. Alla vill ju känna att livet är meningsfullt. Men samtidigt är poängen med lägret förstås inte att vi skall vara överseriösa i vårt filosoferande. Utan vi skall också umgås och ha kul.

All relevant information kring lägret inklusive anmälningsmöjligheter finns på hemsidan.

Så om du som läser detta har egna barn eller barnbarn som du vet skulle kunna vara intresserade av ett sådant här sommarläger så hoppas jag att du sprider information till dem så att de kan känna efter om de inte skulle vilja delta på detta givande och spännande läger. Och jag tackar på förhand för din hjälp.

Skulle du däremot ha den rätta åldern inne för egen del – alltså är en ungdom som fyllt 15 – så är du förstås välkommen att anmäla dig. Och dina initiativ för att intressera dina kompisar för den här grejen är förstås också välsedda.

II. Banbrytande ledarskap

Ledarutvecklingsprogrammet Banbrytande ledarskap har vi redan kört några gånger. Och det har varit lika lyckat varje gång. Men så kom coronan, och alla vet ju vad det innebar för lusten och möjligheterna att gå på kurs. Men nu stundar steg för steg andra tider. Visst manas det fortfarande till försiktighet, men jag känner i varje fall en känsla i atmosfären som får mig att associera till ”kosläpp” för coronatrötta. Vi är ivriga på att få våra liv tillbaka.

Och därför har vi inom Hillesgårdsakademin bestämt oss för att erbjuda en ny omgång av Banbrytande ledarskap. Vi har dessutom utnyttjat coronastiltjen till att utveckla och förfina ett redan bra koncept.

På hemsidan beskriver vi programmet på följande sätt:

Banbrytande Ledarskap är ett ledarskapsprogram där du får inspiration och perspektiv som hjälper dig att hitta den balans mellan medmänsklighet och målmedveten kraft, som gör att du kan skapa det förtroende som frigör medarbetarnas kreativitet och vilja att göra sitt bästa.

Men på hemsidan finns det förstås mycket mer att läsa om kursinnehållet utöver att det finns anmälningsmöjligheter inklusive uppgifter om kursdatum (det blir digital uppstart den 6 december 2021, 13.00-17.00) och andra praktiska ting.

III. Nytt poddavsnitt – ett samtal med Philipp Weiss under rubriken ”Att upptäcka sin egen livsväg”

Fredrik Lidman och jag har varit i Stjärnsund och pratat med Philipp Weiss. Jag blev medveten om hans existens genom en film om skogsträdgårdar och när han där berättade lite om sin livshistoria så tänkte jag direkt att han skulle passa perfekt i vår podd. En man som mitt i den “larv- och pupplogik” som dominerar vårt samhälle arbetar envetet och smart för fjärilen, dvs. för den framtid som vill bli till mitt i osäkerheterna och våndorna inför framtiden. Och inte hade jag fel. När vi åkte hem efter samtalet med Philipp kände både Fredrik och jag att vi hade hittat en verklig frände.

Det blev ett långt, innehållsrikt och vindlande samtal som vi gett titeln “Att upptäcka sin egen livsväg” och följande lilla text är ett försök att göra innehållet rättvisa:

Philipp Weiss såg framför sig att han skulle göra karriär genom att arbeta med hållbarhetsfrågor inom etablerade organisationer. Men ganska snabbt kände han ett intensivt inre motstånd. Livet ville helt enkelt ta en annan väg. Det blev med ens en spännande upptäcktsresa för Philipp. I vårt samtal berör vi hur det nya livet steg för steg tar form, samtidigt som vi fördjupar oss i Philipps erfarenheter av nya odlingsformer och reflekterar över de stora framtidsfrågorna för världen och mänskligheten.