NYHETSBREV – Arkiv – 1:2023

Publicerat 2023-06-20 – PDF

I år har jag hittills inte ägnat någon tid åt nyhetsbrevsskrivande. Det har den enkla förklaringen att jag har haft för mycket att göra. Och eftersom jag aldrig har haft någon lust att arbeta mig till eller över sammanbrottets gräns så har jag helt enkelt prioriterat för att kunna bevara känslan av arbetsglädje. Men så slog det mig just att även om jag fortfarande har fullt upp så vill jag innan semestertiderna åtminstone skicka ut en liten påminnelse om de poddar som jag varit inblandad i under perioden av nyhetsbrevstorka.  

Det visade sig vara fyra stycken, och det är klart att jag som part i målet tycker att de är lyssningsvärda i hängmattan eller någon annanstans i det stundande semesterlugnet:

I. Nicolas Lunabba livepodd på Nav – ”Att vända ilska till medkännande passion”

YouTubevarianten som utöver samtalet mellan Fredrik Lidman, mig och Nicolas Lunabba innehåller lite resonemang om podden I fjärilens tid och Hillesgårdspriset finns att beskåda här.

Och så finns en bildfri variant här, men förstås överallt där poddar finns.

Presentationstexten lyder: ”Nicolas Lunabba är verksamhetsledare för Helamalmö, en organisation som arbetar för ett socialt hållbart samhälle med särskilt fokus på unga människor i utsatta områden. En politiskt signifikant verksamhet som har inslag som för tankarna till gamla tiders folkrörelser. Nicolas är vår gäst i denna livepodd på NAV i Nacka eftersom han tilldelats 2022 års Hillesgårdspris för medmänsklighet och mod.”

II. ”Tillitens och smärtans roll i utvecklingsprocesser”  

Det här ett avsnitt i podden Banbrytande ledarskap, och det finns till lyssning här, men förstås överallt där poddar finns.

Presentationstexten lyder: Karin Boye avslutar en av sina mest berömda dikter med orden “… vilar i den tillit som skapar världen”. Och det är i den dikten vi tar vår utgångspunkt när vi i detta poddsamtal reflekterar över vilken roll smärta, skav och obehag har i utvecklingen av dig som enskild människa och av grupper och organisationer. För alla som har genomgått en banbrytande utveckling vet att den typen av förändring sällan är helt igenom bekväm. Snarare tenderar riktigt viktiga banbrytande utvecklingssteg vara förknippade med både smärta, lidande och frustration.

I detta avsnitt samtalar Monika Neukirchen, Fredrik Lidman och Karl-Erik Edris. Monika och Fredrik är ledarskaps- och verksamhetsutvecklare, Fredrik är dessutom verksam i ett flertal styrelser. Karl-Erik är författare och filosof. Dessa tre leder tillsammans ledarskapsprogrammet Banbrytande ledarskap

III. ”Vägen byggs framför mig” – samtal med Pella Thiel

Det här avsnittet i podden I fjärilens tid finns till lyssning här, men förstås överallt där poddar finns.

Presentationstexten lyder: Samtalet med Pella blev djupare än vi var beredda på. Medan vi följde Pellas väg som miljöaktivist från tonårens flygande hundar på Samoa till nutidens envetna arbete för ecocide-lagstiftning kom vi in på fjärilsarbetandets djupdimensioner. Att det trots alla problem och kriser finns en inre väg till en punkt av ro, visshet och kraft där hoppet om framtiden väcks utan att vara tillkämpat.

IV. Frihet är en ren idé

Det här avsnittet i podden I fjärilens tid finns till lyssning här, men förstås överallt där poddar finns.

Presentationstexten lyder: Det här är ett samtal om frihet mellan Fredrik Lidman och Karl-Erik Edris i ljuset av kriget i Ukraina. Vi ser det som en del av kampen om makten i det rådande och primärt USA-ledda globala Mammonväldet. Ett välde som präglas av en tilltagande och skarpt krisgenererande villrådighet som indikerar ett stort transformationsbehov. Och det vi ser och betonar i samtalet är frihetens fundamentala betydelse i formandet av en strategi för att vi ska kunna ta oss ur den ohållbara ”larvlogiken” och öppna oss för den möjliga ljusa ”fjärilsframtiden”.