Nyhetsbrev – Arkiv – 1:2019

(Publicerat 2019-10-10) – PDF

Som alla mina nyhetsbrevsläsare kunnat notera har det inte varit högsäsong för mitt nyhetsbrevsskrivande det här året. Jag har helt enkelt haft så mycket annat att syssla med så när det väl funnits lite lediga stunder så har jag prioriterat vila framför skrivande. Och det blir inga längre utläggningar nu heller utan bara lite korta notiser.

I. Alla måste få hålla på tills de tröttnar

är titeln på den intervju med mig som Pelle Lindblom gjorde i somras och som nu finns tillgänglig på hans kanal Mitt Öga. Intervjun kan beskådas här. Som part i målet bör jag väl egentligen inte recensera den. Men jag tycker att det blev ett avspänt och bra samtal om många viktiga ting. Bland annat fördjupar vi oss i en tes som jag driver i min senaste bok – Vart är välden på väg? – om att vi lever i en tid av individualism utan individualitet. Att vi alltså hävdar oss vara individualistiska, men att vi på grund av att vi inte är medvetna om vår individualitet – dvs. har ett klart svar på frågan ”vem är jag?” – mest ägnar oss åt yttre poser och gester för att imitera vad vi tror är tecken på en stark och tydlig identitet. På detta sätt döljer vi för oss själva att vi lätt sugs med i det senaste modet på tänkandets och kännandets område. Att vi i realiteten är mycket kollektiva utan att vi verkar märka det.

Och skulle du gilla det här samtalet så verkar det kunna bli fler. Och då kommer jag förstås att avisera när de blivit tillgängliga.

II. Björn Natthiko Lindeblad får Hillesgårdspriset

Söndagen den 27 oktober är det prisutdelning på Hillesgården. Björn Natthiko Lindeblad kommer då att tilldelas 2019 års Hillesgårdspris. Juryns fulla motivering lyder:

Björn Natthiko Lindeblad tilldelas 2019 års Hillesgårdspris för medmänsklighet och förståelse för att han på ett anspråkslöst och humoristiskt sätt, och med stor och sårbar öppenhet kring sina egna livsbekymmer, når fram med ett enkelt men ändå djupt begrundat budskap om visdom och inre frid som verkligen behövs i vår ytliga och uppstressade tid.

Prisutdelningen börjar 11.00 med att prisjuryns ordförande – dvs. jag själv – håller ett tal till pristagarens ära och så kommer kommunstyrelsens ordförande i Klippan Hans Bertil Sinclair att överräcka prisstatyetten, blommor, diplom och prischeck. Efter Björns tacktal blir det mingel med möjligheter att träffa pristagaren. Och efter festlunchen blir det ett panelsamtal ”om drivkrafter i livet och Björn Lindeblads livsväg med flera tydliga vägskäl, och om konsten att leva i ljuset av en ALS-diagnos.” I panelsamtalet står förstås Björn Natthiko Lindeblad i centrum. Det är Elisabeth Linder som leder samtalet och jag kommer själv att delta under den andra halvan. Och jag vågar lova att det kommer att bli ett mycket intressant och berörande samtal.

Sista anmälningsdag för detta evenemang är 21 oktober. Kostnaden är 275:- och anmälan sker genom att man ringer 0435-215 30 vardagar klockan 09.00-11.00 samt 12.00-16.00, eller att man skickar e-post till info@hillesgarden.se. Mer information finns på Stiftelsen Hillesgårdsprisets hemsida.

III. Björn Natthiko Lindeblad på NAV

För alla som gärna skulle närvara vid utdelningen av Hillesgårdspriset, men inte bor så bra till för ett söndagsbesök på Hillesgården, som ju ligger i norra Skåne, finns en annan möjlighet. På kvällen den 13 november går ett modifierat dakapo av stapeln på NAV i Nacka strand. Det blir förstås inte ytterligare en prisutdelning, men det blir tal och panelsamtal och därmed möjligheter att träffa Björn Natthiko Lindeblad. Alla praktiska detaljer inklusive möjlighet att köpa biljett finns här.

IV. Banbrytande ledarskap

Vill bara nämna att den fjärde omgången av Hillesgårdsakademin ledarutbildning Banbrytande ledarskap är planerad att börja med den första av tre moduler 25-27 mars 2020. Såg att en av kursledarna – Monika Neukirchen – uttryckte sig mycket kärnfullt om utbildningen ifråga på LinkedIn häromdagen så låt mig citera henne:

Att leda med fokus på ett gemensamt syfte där medarbetares autonomi eftersträvas snarare än hård styrning och kontroll. Att hitta den plats i dig själv där omdömet och intuitionen bor. Att få utveckla ditt inre för att kunna bryta ny mark i det yttre. Vill du utveckla ditt ledarskap, dig själv och den organisation du leder? Hör av dig till mig så berättar jag mer om vårt program Banbrytande Ledarskap, som vi under 2020 genomför för fjärde gången.

Mer information om utbildningen finns här.