Nyhetsbrev – Arkiv – 1:2015

Publicerat 2015-03-30 – PDF

I. Om Vart är världen på väg?

Vi har ju varit följeslagare länge min nya bok och jag. För ungefär ett par år sedan började den tränga sig på. Jag hade strängt taget som vanligt tänkt att min förra bok skulle bli min sista. En tanke som kändes alldeles riktig och naturlig. Men fröet till Vart är världen på väg? hade tydligen såtts någonstans i mitt medvetande, och när det började bryta igenom mitt skrivmotstånds asfaltbeläggning fanns inget annat att göra än att sätta sig vid skrivbordet och samarbeta. Och nu närmar sig tidpunkten då den färdiga boken skall ge sig ut på sina alldeles egna öden och äventyr i sina läsares föreställningsvärldar.

En liten försmak av boken ger dess baksidestext som lyder:

Den gamla berättelsen om eviga framsteg genom rationalitet och vetenskap håller inte längre. I praktiken begränsar den våra möjligheter att förstå vart världen är på väg. Å ena sidan göds en fruktan för att vi obönhörligt närmar oss ett fullständigt civilisationssönderfall, drivet av vår giriga jakt på evig ekonomisk tillväxt. Å andra sidan närs förhoppningar om att vi kan hanka oss fram som vanligt tills allt löser sig som genom ett trollslag. Och att världen därför trots allt kommer att förvandlas till ett högteknologiskt schlaraffenland.

Vart är världen på väg? är en bok för dig som har svårt att tro på idylliska framtidssagor – men som samtidigt har tröttnat på maktlösheten genererad av hotbilder om svår miljöförstöring, klimatkatastrofer, resursuttömning och andra vedervärdigheter. Och därför vill hitta ett sätt att förstå vår tid som gör att du kan tydligt se hur du skulle kunna arbeta systematiskt och effektivt för en bättre framtid.

Vart är världen på väg? är en djärv bok som målar upp bilden av en strategi för ett möjligt civilisationsskifte. Visst ser Karl-Erik Edris att vi står inför en tid av allt svårare yttre kriser. Men han frilägger också den underström i den historiska utvecklingen som bär fram ett radikalt mentalitetsskifte. Ett skifte som kommer att göra det möjligt för oss människor att förvandla vår villrådiga moderna tid till en global syntescivilisation. En framtida värld där människornas bättre sidor har kommandot.

I stället för att själv lovprisa mitt verks läsvärdhet och klokhet har jag bett ett fåtal personer att läsa boken på manusstadiet och skriva korta omdömen. Dessa kan läsas här eller i denna pdf-fil. Och den digra innehållsförteckningen kan studeras här eller i denna pdf-fil.

II. Inbjudan till två offentliga föredrag om Vart är världen på väg?

Det första föredraget ämnar jag hålla 23 april kl. 19.00. Detta föredrag kommer att äga rum i Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan 5 i Stockholm, i en lokal som heter Karlberg (ligger i källarplanet). Eftersom det alltid är trevligt att mellan tummen och pekfingret veta hur många som kommer så anmäl dig gärna på Facebook. Och du är förstås själv fri att bjuda in dina Facebookvänner.

Föredraget är gratis, men så länge mitt medhavda lager räcker säljer jag böcker till det facila priset 200 SEK (billigare än på nätet). Ta gärna med jämna pengar.

 Det andra föredraget kommer jag att hålla på Hillesgården 6 maj. Föredraget, som ingår i Hillesgårdens onsdagsserie, börjar 19.00 och presenteras på följande sätt i programmet:

Vart är världen på väg? är titeln på Karl-Erik Edris sjunde och nya bok. Det är också en fråga som de flesta ställer sig. Media matar oss med en oändlig ström av elände. Det är lätt att känna sig rädd och maktlös inför vad som bara verkar kunna bli värre.

Men Karl-Erik vänder radikalt på kuttingen i sin bok. Vi är inte alls inne i en utveckling som barkar åt skogen. Det som pågår svarar snarare mot den katastrof för larven och puppan som fjärilsblivandet innebär. Det är alltså en ny och lysande tid som håller på att bryta fram. Och som Karl-Erik visar på sitt skarpsynta och humoristiska sätt kan vi alla underlätta skeendena genom att i ord och handling ta ställning för fjärilen.

Karl-Erik Edris som är statsvetare, föreläsare och författare har under åren gjort många uppskattade framträdanden på Hillesgården. I samband med föredraget kan du köpa hans bok till specialpris och få den signerad.

Information om praktiska ting som t.ex. biljettanskaffning och adress och bilväg till Hillesgården finns på hemsidan.

III. Hänga på låset …

Officiell första försäljningsdag är 23 april. Och det går redan nu att bevaka boken på AdLibris, Bokus och CDON. Men det effektivaste sättet att komma först i kön – ja hänga på låset – och dessutom få boken signerad, ifall det skulle vara av intresse, är att beställa direkt från förlaget.

För privatpersoner är det enklast att förskottsbetala 220 SEK (inkl. moms och frakt) per bok till plusgirokontot 470 23-7 (Edris Idé AB).

För företag är priset detsamma, men leverans sker mot faktura.

Mängdrabatt ges till både privatpersoner och företag enligt följande (priserna inkluderar moms och frakt):

1-9 böcker kostar 220 per bok.
10-19 böcker kostar 200 SEK per bok.
20 och fler böcker kostar 190 SEK per bok.

IV. En liten film om tillit

Blev inbjuden till en middag på Ingarö arrangerad av Tillitsverket. Vi var några stycken som förväntades samtala om tillit. Så skedde också. Det blev en trevlig kväll. En del av samtalet filmades dessutom. Så t.ex. följande funderingar om tillit som jag gjorde just innan jag började avnjuta en delikat soppa.