Tips till fördjupad förståelse av förhållandet mellan vetenskap och religion

Då och då skriver PC Jersild artiklar i DN avsedda att utgöra sofistikerad kritik av religionen och dess avarter. I dagens DN var det så dags igen. Under rubriken Änglarnas återkomst ägnar han sig åt att framhäva fördelar med vetenskapen och dess sakliga kunskapsorienterade hållning i kontrast mot olika uttryck för religiöst vanvett. Det som stör mig med denna artikel är att den trots sin obestridliga kunnighet och saklighet är grunt tänkt. Jersild tar som alltid för givet att vetenskapen handlar enbart om vetande och religionen enbart om tro. Något som i Jersilds föreställningsvärld borde borga för att religionen skulle tyna bort i det av vetenskapen genererade obarmhärtiga förnuftsljuset. Men så är det ju inte. Utan religionen frodas och är rent av på frammarsch. Och Jersild plågas av hur förnuftsvidriga religiöst motiverade hållningar, åsikter och handlingar bidrar till eländet i vår värld.

Att i ett kort inlägg reda ut förhållandet mellan tro och vetande och mellan vetenskap och religion låter sig inte göras. Låt mig i stället rekommendera Jersild och hans åsiktsfränder, men även övriga att läsa min senaste längre betraktelse i frågan. Den har titeln Vetenskap och religion – två vägar till mysteriets port. Och kan läsas från sidan 10 i mitt nyhetsbrev 2:2006.
———————————-
Andra bloggare om , , , , , , , ,

Comments (5)

  1. Hej! Jag har på sistone börjat följa din blogg, som jag finner mycket intressant och initierad. Vill gärna länka till dig från min egen fotoblogg, vilket jag hoppas att du inte har något emot. Jag anger också dig som en av de kreativa bloggare som jag tycker förtjänar extra uppmärksamhet. Tack för att du delar med dig av allt tänkvärt!

  2. Det värmer förstås mitt hjärta att höra att du läser mina blogginlägg med behållning. Och självklart har jag inget emot att du länkar till min blogg.

  3. Hejsan Karl-Erik, måste bara först tillägga att det är jätte härligt att se någon som kan greppa så omfattande ämnen på ett så klart och beundransvärt sätt! Eller snarare formlera i ord det som ligger och slumrar i de flesta av oss! Men hur som helst håller jag på med en religions uppgift i skolan där jag fick som frågan att svara på vad verklighet är för mig, därför blev jag väldigt nyfiken på vad självaste Karl-Erik har för syn på vad ”verklighet” är? 🙂 /tacksam för svar och hälsningar från en nyfiken student

  4. Hej Tove! Det var ju inte direkt en liten och kortfattad fråga du ställer. Jag hoppas du tolererar att en lätt stressad och upptagen gubbe hänvisar dig till sin senaste bok. Titeln är “I ett annat ljus”. Du kan läsa lite om den här på min hemsida eller på facebook – http://www.facebook.com/iettannatljus. Om den boken ger dig det svar du skulle vilja ha (eller behöver) är ju inte alldeles lätt för mig att veta, men den ger i varje fall en del av min syn på tillvaron.

Comments are closed.