Sjukvårdens häpnadsväckande makt över våra sinnen

Socialstyrelsen publicerade idag en rapport med titeln Vårdskador inom somatisk slutenvård. Denna rapport ger vid handen att 8,6 % av patienterna inom den somatiska slutenvården har tecken på vårdskador. På årsbasis skulle detta betyda 105000 vårdskador. I runda slängar var tionde vårdskadad patient får bestående men eller funktionsnedsättning. Det handlar alltså om c:a 10000 patienter om året. Och i tre procent av fallen bidrar vårdskadan till patientens död, dvs. c:a 3000 patienter dör årligen av den behandling som de får inom sjukvården.

I pressmeddelandet i samband med rapportens publicering uttalar sig chefen för Socialstyrelsens tillsynsavdelning, Johan Carlsson. Han säger till att börja med att “sedan de journaler vi har granskat skrevs 2003-2004 har mycket hänt på patientsäkerhetsområdet men fortfarande finns mycket kvar att göra”. Detta är en klassisk byråkratutsaga. I stället för att rent ut säga att siffrorna är fullständigt oacceptabla, ja skandalösa så tar man udden av dem genom att framställa det som att vi är på rätt väg och att det därför inte finns någon anledning till oro. Vi får också veta att ansvaret för vårdskadorna “ligger i första hand på hälso- och sjukvården själv”. Något som får mig att undra över om man verkligen har övervägt att skylla det hela på de otillständigt svårbotade och lättdödade patienterna.

I vilket fall som helst betonar Socialstyrelsens pressmeddelande att det viktigaste är att sjukvården förebygger vårdskador genom att utveckla “rutiner för det egna säkerhetsarbetet”. Och man gör också följande jämförelse: “Precis som andra avancerade verksamheter som flyget och processindustrin, behöver vården utveckla ett system av egenkontroll av de egna rutinerna”. Och det som i detta sammanhang sägs krävas är “förbättrad information till patienterna samt inom och mellan vårdenheter och striktare hygienregler”.

I dagens DN kommenterar Göran Hägglund Socialstyrelsens rapport i en rätt klok artikel, och jag skall inte fördjupa mig närmare i hans olika idéer kring vilka underverk som skulle kunna åstadkommas om man hade en lika bra webbaserad journalföring som i den amerikanska veteransjukvården. Det jag i stället vill lyfta fram är det fullständigt häpnadsväckande faktum att en rapport som denna inte leder till ett fullständigt ramaskri. Visserligen är det känt sedan tidigare att sjukvården kostar tusentals personer om året livet. Men varför har vi fortsatt förtroende för denna verksamhet. Skulle det gälla någon annan verksamhet så skulle det tveklöst vara annat ljud i skällan. Tänk t.ex. om 8,6 % av flygpassagerarna skadades under själva flygandet. Och att 3 % av dem som skadades faktiskt dog. Det behövs inte någon större insiktsfullhet för att förstå att om dessa förhållanden rådde så skulle flyget få oöverstigliga svårigheter med passagerarunderlaget.

Så den fråga jag ställer mig är: hur har sjukvården kunnat få sådan makt över våra sinnen att vi tycker att det i stort sett är OK att det fungerar som det gör?

Jag vet inte svaret. Kan det verkligen räcka med en lagom kombination av egen dödsrädsla och det penningstarka medicinindustriella komplexets skickliga marknadsföring av sin människosyn, verklighetsuppfattning och sjukvårdsideologi?

Själv tänker jag på ett råd som en av mina vänner har gett mig. Han är själv läkare, och sa vid ett tillfälle av klarsyn att “man skall inte söka läkare i oträngt mål”.

SvD
———————————-
Andra bloggare om , , , , , , , , , , , ,

Comments (6)

 1. Vården har blivit smutsig och stressig,dom enkla åtgärderna är en mycket bra början. Men Ack så svåra!

 2. Jag har förstås inget emot de enkla åtgärder du åsyftar. Men även om vi antar att en hel del liv skulle kunna räddas på sikt med bättre hygien och stressavlastande högre bemanning så kvarstår min häpnad över att reaktionerna på sakernas nuvarande tillstånd karaktäriseras av vad som rimligen måste betecknas som upphöjt lugn.

 3. Hur smart är det att lägga ett förslag från socialministern, att folk ska kunna ha sina patientjournaler på nätet? Efter alla dessa avslöjanden om intrång och data hackers som ständigt gör livet surt för dator användare.
  Vem tror på fullaste allvar att ett så osäkert och otillförlitligt system som nätet skulle kunna ge patienter en ökad trygghet?
  Tryggaste sättet är att ange information om sina patientjournaler är med sitt ID-kort. Life Care Card är ett sådant ID kort som fungerat i mer än 15 år och som både hjälpt och har räddat många. På kortet anges på vilket sjukhus dina journaler förvaras och hur man kommer i kontakt med din läkare eller ditt sjukhus, anhöriga etc.
  Fördelen med ID kort som informationsbärare är många tex att det kan användas i hela världen, informationen på kortet står i klartext vilket ger en överlägsen snabbhet, dessutom krävs ingen läsutrustning.
  Läs här:
  http://www.mymess.com/account/77801/gallery/image/43923.htm

 4. Jfr prostitution, kommersialisering av sexualiteten och inte minst maffian (onda drar till sig det onda= sämsta i människan och gynna det i neuronnätverk). Tex kristna högern i usa = pratar om gud, rättfärdighet eller något skit (lite bra reklam) och sen specialjuridistiktion inom regionen, kommun el dyl med bordell etc.
  Sen klubbar och skit (med onormat nu tex Kanada införde ju 14-åringar = kanske ett konservativt politiskt spel).
  Skitstövlarna måste få igen (Cia, fbi etc borde ha med vetenskap, urval, juridik och icke-falskhet = specialbefogenheter och slå ut packet).
  Bush etc (se gärna http://strikeforcevetansvarreligionen.blogspot.com/)= falskt skitpack (som kd i sverige) som säger en sak och gör och vill en annan (fritt val).
  Satans avskum på jorden.
  Alla däri får ju sitt en dag (från försäkringar = högsta premium för brottsfrekvens till juridik =10-15 år och dödstraff med grov tortyr för brottsrekvisit och frekvens).
  Enda som fungerar = minimiera och lösa problem (enkelt om man kan bakgrund,kunskaperna och ser problemet utifrån mer än 2-3 synvinklar).
  Har alltid varit så (många författare etc påpekat och egentligen vunnit diskussionen MEN så kom då RELIGIONEN SOM GAV EN PERFEKT TÄCKMANTEL). Katoska kyrkan tex och USA (blir prostituerade och memer kring detta och sen förlåta-tillställningar i stora bluffarrangemang).
  Beprövad erfarenhet = sjuksköterska etc och sysslar med detta (legitimation = rycka).
  Sen premier (betala dyrt för vad du gör mot andra människor).

  physorg bra site
  silobreaker

  veckotidningar har ju många “huskurer” (mkt konfirmeras ju idag= tex lek inte med jorden och de bakterier och nanopartiklar och skit som finns där ). Såna enkla råd (bröstmjölk, rött vin =2 ämnen, proteiner och näringscirkeln och vettig konsekvent etik= följa en policy och vara konsekvent).

  Kvinnor= Zink, Kalcium (benskörhet) och järn (blödning mm)

  Folsyra, fiskleverolja/Omega 3

  Ser ju empiri idag (och vad det gör).
  Babianflock.
  Psykopat = dribblar en massa irrelevant i en fråga för att undvika problemet (religion, en del psykologi/psykiatri) och annat
  Ironiskt självprojicering = exakta definitionen är ju sådan (i grunden en falsk skitstövel, ulv i fårakläder),

Comments are closed.