Milgrams lydnadsexperiment, eller vem vågar säga nej?

Under den braskande rubriken Tortyr i fransk tv-sändning skriver DN om något slags underhållningsprogram som sägs “ta underhållningen till en helt ny nivå”. Uppläggningen verkar vara en parodi på Stanley Milgrams kända lydnadsexperiment.

Bortsett från det för mig som gammal DN-läsare närmast pinsamma i artikelns uppenbara kvällstidningshållning är Milgrams lydnadsexperiment väl värda att begrunda. De gjordes under 60-talet och en knapphändig beskrivning finns här (en utförligare artikel fast på engelska kan läsas här).

Häromåret upprepade Jerry Burger experimentet. Studien kommenterades bl.a. i DN (Ondskan ligger farligt nära) och i New York Times. (Four Decades After Milgram, We’re Still Willing to Inflict Pain).

För egen del brukar jag beröra dessa lydnadsexperiment i mina föreläsningar som bakgrund till diskussioner om integritet. Jag hoppas alltid att åtminstone några av mina åhörare skall på verkligt allvar fråga sig om de har några principer som inte är till salu. Om samvetets röst kan göra sig hörd i det inre.
——————————————
Andra bloggare om , , , , , , ,