Hotet från Obama

Gerard Baker vid The Times i London har gjort en satir om Barack Obama som världens frälsare. I skickligt parafraserande av det bibliska språket förmedlas en känsla av att Barack Obama verkligen är en anspråksfull idiot som inte har något annat att erbjuda än fagert tal. Bloggaren Dick Erixon är föga överraskande förtjust medan Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson är mera ambivalent. Han har av allt att döma blivit berörd av Obamas retorik, men högerpolitikern i honom verkar inte vara helt tillfreds med detta.

Här kan du själv ta del av Gerard Bakers satir

För egen del finner jag detta försök att förminska Obama mycket intressant. Baker tar ju verkligen till storsläggan. Det farliga för den etablerade maktens män och kvinnor med retorik av den typ som Obama behärskar näst intill fulländing är att den kan väcka s.k. vanligt folk så att de kan få för sig att det inte behöver vara som det är. Maktelitens utrymme skapas ju av att de vanliga medborgarna hålls eller håller sig själva på mattan med hjälp av en kombination av elitens egna manipulationer och medborgarnas egen cynism och känsla av maktlöshet.

När den här typen av satir uppträder då ser jag det som ett tydligt tecken på att Barack Obama besitter en kraft som hotar den bestående ordningen därför att den ger människorna hopp om att förändring är möjlig. En motstrategi blir då förstås förlöjligandet. Vem tror han att han är? Tror han verkligen att han kan utmana den plutokratiska elit som styr vår värld? Förstår han inte att det är farligt? Gerard Baker var dock försiktig nog att inte anspela på Golgata.

———————————-
Andra bloggare om , , , , , , ,