Hillesgårdspriset för medmänsklighet till Sune Svensson


Det årliga Hillesgårdspriset för medmänsklighet utdelades häromdagen. Den här gången var det Sune Svensson i Älmhult som fick ett erkännande för sina insatser för ensamma och utsatta människor.

Juryns motivering löd:
Sune Svensson fick priset
* för sin handlingskraft att göra goda visioner till verklighet.
* för sitt oförtröttliga arbete att på olika sätt skingra ensamheten för behövande människor.
* för att han inte ger upp utan år efter år fortsätter med sina hängivna insatser.
* för att han i ordets sanna bemärkelse är en god medmänniska.

Juryn beskriver dessutom grunden för sitt beslut på följande sätt:

Sune Svensson var nominerad för tredje året! – Han har i över ett decennium på sin hemort ensam arrangerat traditionellt jul- & nyårsfirande med allt vad därtill hör för ensamma och utsatta människor. Alla är välkomna och allt är gratis för gästerna som under en julhelg kan vara upp emot 450 st. Medel till detta “tigger” Sune ihop under året. Det händer ofta att hans familj, som själv lagar och serverar all mat och dryck, får skjuta till pengar ur egen kassa för att allt ska gå vägen.

Sune Svenssons hjärta klappar varmt för alla, som bara har ensamheten som sin närmaste “vän”. Detta fick honom 2007 att sätta ytterligare planer i verket. Efter ett enormt organisationsarbete och slit med att få ihop pengar till ännu ett stort arrangemang, kunde Sune samma år bjuda 120-talet äldre, ensamma och funktionshindrade på en sommarresa med buss. Resan upprepades 2008 och Sune avser att göra detsamma 2009.

För egen del hoppas jag att detta pris så småningom skall få den uppmärksamhet det förtjänar. För vad är viktigare än medmänsklighet?

HD, Skånskan
———————————
Andra bloggare om , , ,