Elbilarnas konung

Häromdagen läste jag en intressant liten artikel i senaste numret av den förträffliga tidskriften Axess om en ny helt elektricitetsdriven sportbil byggd av företaget Tesla Motors. Och jag såg just ytterligare en artikel om bilen ifråga på SvD:s hemsida, som under rubriken En glimt av framtiden ger lite intryck från provkörningen av det ljudlösa vidundret som tydligen med kraft från ett specialutvecklat litiumbatteri axar från 0-100 på 3,9 sekunder.

Själv är jag ingen bilägare utan jag nöjer mig med att hyra när jag anser mig behöva en bil. Men jag känner mig ändå engagerad i denna fråga eftersom jag tycker att den mångomskrivna etanolen är överskattad som framtidens bilbränsle. I ett nyhetsbrev häromåret skrev jag:

Jag har inte den utbildningsbakgrund som krävs för att kunna komma med vare sig konkreta lösningar på hur framtida bilar bör vara konstruerade eller på hur de fossila bränslena skall kunna ersättas. Men min allmänna känsla är att framtidens energi inte rimligen skall utvinnas genom att man eldar upp det ena eller andra. Jag tror i själva verket på elektricitetens möjligheter. Och då inte bara genererad av t.ex. sol, vind, vatten och vågkraft. Utan min lätt “spökiga” känsla är att vår tillvaro rymmer ett elektricitetens mysterium som vi inte på långa vägar har löst. Att det för att tala bildspråk förmodligen finns “ådror av elektricitet” att frilägga. Möjligen kan forskningen kring atomkraften vara en väg, men det kan mycket väl vara så att det också finns andra portar till oupptäckta energireservoarer. Jag har i varje fall svårt att tro att energibrist på lång sikt är möjlig i en värld där i princip allt är olika energiformer.

Och ur detta perspektiv uppfattar jag det som synnerligen lovvärt med pionjärsträvande av det slag som ligger bakom Tesla Motors originella produkt.

Här är en liten film från visningen av bilen ifråga:

Uppdatering 30 jan 2009: Testad av Allt om Motor:
———————————
Andra bloggare om , ,

Comments (2)

  1. Apropå pionjärsträvanden på energiområdet; jag rekommenderar en titt på http://www.theorionproject.org

    “The Orion Project is a non-profit foundation created to transform the current energy, environmental and social crisis into a world of sustainability and Enlightened Abundance.

    Technological progress in the areas of advanced physics and electromagnetic systems, if appropriately supported, will enable humanity to live on the Earth with a minimal footprint with genuine long-term sustainability.

    For over 100 years, these advanced concepts in energy generation have either been ignored or actively suppressed due to the power of fossil-fuel based economic and industrial interests.”

    Rekommenderar också en titt på den 8 minuter långa A Video Introduction to the Orion Project på första sidan där!

Comments are closed.