Aki basho avgjord

Nu är det visserligen några dagar sedan Aki basho avgjordes, dvs. en av årets 6 storturneringar i sumo. Men eftersom täckningen av denna fascinerande sport är minst sagt skral i svenska medier så rapporterar jag nu att yokozuna Hakuho vann kejsarpokalen för 8:e gången. Han vann 14 av sina 15 matcher, och dessa kan avnjutas i följande lilla film.

Personligen gladde jag mig extra åt att estländaren Kaido Höövelson, dvs. Baruto, gjorde väl ifrån sig när han för första gången tävlade på s.k. titelnivå. Rankingsystemet i den högsta sumodivisionen (Makuuchi) har fem huvudkategorier, och de fyra högsta nivåerna är s.k. titelnivåer. Högst i hierarkin är den eviga titeln, yokozuna, sedan kommer ozeki, sekiwake och komusubi. För närvarande finns två yokozunor, fem ozekier och så två brottare på vardera av de övriga två nivåerna. Där under finns 16 ytterligare nivåer med två brottare på varje nivå. Dessa 16 nivåer kallas maegashira 1-16.

Under Aki basho tävlade Baruto som komusubi, och eftersom han vann fler matcher än han förlorade (8-7) så betyder det att han till nästa turnering med all sannolikhet blir befordrad till sekiwake.

Två av hans bästa matcher kan beskådas här:

Uppdatering 5 oktober: I dagens DN fanns överraskande nog en rätt kunnig och välskriven artikel om sumo på sista sidan i sportdelen. Rubriken Drogskandal skakar sumon visar emellertid att den inte betonar den senaste turneringen utan i stället de senaste skandalerna inom sumon och då i synnerhet det faktum att tre ryska brottare i toppdivisionen sparkats ut p.g.a. att de vid drogtester avslöjats som marijuanabrukare.
———————————-
Andra bloggare om , , ,

Comments (2)

  1. Var och såg den 14:e dagens matcher. Blev väldigt förvånad på kvällen när jag sprang på Baruto på krogen i Roppongi. Han var hyffsat full…

Comments are closed.